dinsdag 6 mei 2014

StampMedia definieert mannelijkheid

In onze westerse beschaving gaan politici, filosofen en denktankpublicisten er graag prat op dat mannen en vrouwen als gelijken beschouwd worden. Zij gebruiken dat dan als excuus om anderen - hoofdzakelijk moslims - in diskrediet te brengen en in het ergste geval zelfs als achterlijk te bestempelen. Van die zogenaamde gelijke behandeling is op heel veel gebieden nochtans weinig te merken. De loonkloof, de ongelijke taakverdeling in het huishouden, geweld tegen vrouwen: het zijn maar enkele voorbeelden. En dan hebben we het nog niet over discriminatie van en geweld tegen holebi's en transgenders.

Hoe fout onze behandeling van genderverschillen wel is, en hoe structureel dat verankerd is in ons dagelijks leven, kan blijken uit artikels als dat over trefbal op StampMedia. Trefbal is namelijk een mannensport, zo wordt ons ingepeperd. Tot twee keer toe lezen we dat het geen sport voor 'mietjes' is. De mannen zijn mannen, maar een vrouwelijke speler is ineens een 'jongedame'. En het is 'geen kinderspelletje'. Mochten we het trouwens nu nog niet doorhebben: het zijn twee 'mannenploegen' die in de finale staan.

Een dergelijke beschrijving is bedoeld om een sfeer van stoerheid te creëren. Ja, het is een heel fysiek spelletje en het is misschien niet voor iedereen weggelegd, maar dat heeft niets met je geslacht of je genderexpressie te maken. Artikels als dit leggen vrouwen beperkingen op en ze stigmatiseren mannen. Het is één ding om van iemand vast te stellen dat ze een spel verloren hebben. Het is al een stap verder om ineens te concluderen dat hij of zij gewoon niet goed is in dat spel. De associatie van kinderlijk, vrouwelijk en homoseksueel, én de bewering dat dat allemaal 'antimannelijk' is, dat is geen stap maar een hele brug te ver. En daar zijn nochtans ook al artikels en boeken over geschreven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten