donderdag 15 mei 2014

Onzorgvuldig taalgebruik verwacht mirakels

Gekke titel op de site van De Morgen: 'Ondanks winst Wurst: transgenderisten in de EU vaak blootgesteld aan geweld'. In de inleiding staat verder dat transgenderisten, homoseksuele en biseksuele jonge mensen 'nog steeds' blootgesteld worden aan vijandigheden. Als bron voor het nieuws wordt Belga opgegeven.

Verwachtten Belga en/of De Morgen dat Conchita's overwinning op het Songfestival automatisch het transfoob geweld zou doen stoppen? De titel en de inleiding geven wel die indruk. En is dat onderzoek snel-snel uitgevoerd vlak na het Songfestival, en zo efficiƫnt dat er nu al resultaten beschikbaar zijn? Natuurlijk niet. De commotie na het Songfestival is gewoon een goede aanleiding om het thema nog eens onder de aandacht te brengen. De resultaten waren in januari al bekendgemaakt, lezen we op het eind van het artikel.

Wat er dus bedoeld werd: het is niet omdat het stemgedrag van 'Europa' de indruk geeft dat transgenderisme algemeen aanvaard wordt, dat de realiteit daarmee overeenstemt.

(Voor wie niet weet wat transgenderisten zijn en hoe Conchita Wurst in dat plaatje past: er staat een artikeltje op de website van De Standaard dat daarover wat uitleg geeft.)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten