maandag 12 mei 2014

Online redacties kunnen niet met Twitter omgaan

Consternatie in medialand, want CD&V heeft een stockfoto gebruikt voor verkiezingsdrukwerk. Dat dat een wijdverspreid gebruik is, doet er even niet toe, want 'we zijn iets op het spoor'. In hun haast om het bekend te maken - en misschien ook wel om gewicht aan het verhaal te geven - zijn zowel De Redactie als Het Nieuwsblad erin geslaagd een foute bron te vermelden.

Het berichtje op http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/ookdatnog/1.1964688

Televisiemaker Erik Goens heeft er eigenlijk niet zoveel mee te maken. Hij heeft alleen maar een berichtje geretweet - negen uur nadat het oorspronkelijke bericht gepost was. Maar dat was blijkbaar nog niet gĂȘnant genoeg. Het Nieuwsblad deed er namelijk nog een schepje bovenop door nog net iets meer info te geven over Erik Goens en er vervolgens de juiste tweet onder te zetten, waardoor je duidelijk kunt zien dat ze de verkeerde bron vermelden.

Bron: http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=dmf20140511_01101578

Update op 12/5/2014 om 11 uur: Een zekere Denny, volgens zijn profiel zelf medewerker bij De Redactie, wees mij er via Twitter op dat er zelfs nog een oudere tweet is over hetzelfde onderwerp. Daarin zie je dezelfde foto, maar dan in reclame over nabehandeling bij rugoperaties. 

Update op 12/5/2014 om 13 uur: Op De Standaard Online maakt (pom) dezelfde fout als op de site van Het Nieuwsblad. 
Bron: http://www.standaard.be/cnt/dmf20140512_032 
Op de site van De Morgen besteden ze nog uitgebreider aandacht aan de foto. Zij zetten er wel een disclaimer onder: "Laat het duidelijk zijn. Met dit ironische stukje willen we niemand met de vinger wijzen. Het gebruik van stockbeelden ter illustratie is een dagdagelijkse praktijk, ook in eigen huis. En andere partijen maken er evenveel gebruik van." 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten