maandag 24 maart 2014

Valse verontschuldiging voor racisme in De Morgen

De Morgen doet alsof ze nagedacht hebben over hun Obama-'satire' door het een denkfout te noemen. Ze noemen het wel zelf een 'smakeloze grap', maar ze hadden eerst reacties van over heel de wereld nodig voor ze dat door hadden.
"De denkfout die ook ditmaal gemaakt werd, is de overtuiging dat racisme algemeen niet meer aanvaard wordt en dat er dus veilig mee kan gelachen worden. Het kan als absurde grap bedoeld zijn om een zwarte president te doen veranderen in een aap, maar te licht wordt hier vergeten dat, met name in de VS, de schandelijke gelijkstelling tussen zwarten en apen nog geregeld opduikt."
http://www.demorgen.be/dm/nl/16340/Media/article/detail/1826785/2014/03/24/Is-De-Morgen-racistisch.dhtml 
Hoezo, racisme wordt algemeen niet meer aanvaard? Uit welk hol komen die mensen gekropen? En 'met name in de VS'?! Nog niet zo lang geleden gebeurde het ook nog een paar keer in Italië, ook met politici en bovendien door politici. Daar schreven ze trouwens zelf nog een artikel over. Of de racistische spreekkoren in het voetbal: ook vergeten?

En dan nog iets. Als iets algemeen niet aanvaard wordt, lijkt me dat een reden te meer om er niet mee te lachen. Racisme 'om te lachen' blijft racisme.
"Wij pleiten in dit geval schuldig aan slechte smaak. Met even grote overtuiging als altijd blijven wij ons aan de kant scharen van al wie tegen elke vorm van racisme strijdt."
Met andere woorden: "We hebben wat 'elke vorm van racisme' betekent, en we pleiten helemaal nergens schuldig aan".

1 opmerking:

  1. Of 't moet natuurlijk zijn dat internationale publiciteit (met bijbehorende clicks) belangrijker is dan hun reputatie, hé.

    http://stream.aljazeera.com/story/201403241828-0023581

    BeantwoordenVerwijderen