woensdag 12 maart 2014

Is de First Kiss-video een hoax?

Consternatie en kritische bedenkingen!

Gisteren (11 maart 2014) wijdde Metro een artikeltje aan een YouTube-filmpje met de titel 'First Kiss', dat druk gedeeld werd op sociaalnetwerksites. De beschrijving onder dat filmpje is 'We asked twenty strangers to kiss for the first time...': we vroegen twintig vreemden om elkaar voor het eerst te kussen.

Vandaag (12 maart 2014) krijgt het filmpje opnieuw aandacht, onder dezelfde titel als deze blogpost (al heb ik er wel de spelfout uit gehaald). Het filmpje zou een hoax zijn omdat het een reclamefilmpje is voor een modecollectie, omdat de helft van de mensen acteurs en actrices zijn, en omdat de andere helft modellen zijn.

Is het filmpje een hoax? Nee, want een hoax is volgens Van Dale een 'onterechte waarschuwing voor een computervirus'. Neem je een iets bredere definitie, zoals die van Wikipedia, dan zou het om bedrog, oplichterij of een broodjeaapeverhaal moeten gaan. Ook dat gaat hier niet op. Op YouTube staat netjes vermeld dat het filmpje gepresenteerd wordt door WREN, dat een kledingmerk is. In de beschrijving staan ook niet noodzakelijk leugens. Het is niet omdat er mensen in beeld komen die voor hun beroep soms mensen moeten kussen dat ze geen vreemden zijn voor elkaar. Akkoord, er komt weinig gestuntel aan te pas, maar is het resultaat daarop minder oprecht?

Het is goed dat nieuwsmedia hun bronnen kritisch natrekken, maar:
1. dat doen ze dan beter voor ze artikels schrijven waarin ze meegaan in het verhaal, en niet een dag later;
2. dat doen ze dan beter zelf, in plaats van de mosterd nog elders te moeten halen;
3. ze moeten nu ook weer niet overdrijven, hé!

1 opmerking:

  1. En wat als heel die controverse nu eens in scène gezet is door WREN zelf? Jongens toch, wat sleept dat aan!

    http://www.standaard.be/cnt/dmf20140312_01021403

    BeantwoordenVerwijderen