zondag 31 mei 2015

Over het redactiestandpunt van Knack over seksisme in filmjournalistiek

Voor wie niet goed oplet, geeft dit fragmentje uit de Knack-nieuwsbrief van 30 mei 2015 hoop.


Er is inderdaad heel wat seksisme in de manier waarop acteurs en actrices benaderd worden. De actie #AskHerMore van The Representation Project is een poging om journalisten aan te sporen betere vragen te stellen aan vrouwen. Toen Amy Poehler er dit jaar extra aandacht voor vroeg naar aanleiding van de Golden Globes zag je zelfs hier en daar dingen bewegen. Dus ja, het is een raadsel, en het is goed dat Knack daar de aandacht op vestigt.

Anderzijds: de Golden Globes waren een feministisch hoogtepunt (al kwam er wel kritiek op een racistische sketch met Margaret Cho als het stereotype van een Noord-Koreaanse vrouw). Besteedde Knack daar toen aandacht aan? Nee hoor. In hun nieuwsbrief stond alleen dit.


Pot en ketel, splinter en balk. 

Nog recenter: toen in Cannes een relletje uitbrak omdat vrouwen zonder hakken niet binnen mochten, vond Weekend Knack dat een reden om een fotospecial te publiceren. Over hakken, en de garderobeproblemen die ze soms veroorzaken. 


Edit 5 juni 2015: Het klopt blijkbaar niet dat Knack geen aandacht besteedde aan #AskHerMore. In hun nieuwsbrief beperkten ze zich tot de modecommentaren, maar op de website staat ook een miniartikeltje waarin ze tien vragen bedenken voor de campagne. Die vragen ook effectief stellen ware interessanter geweest, maar kom. Babystapjes, hé.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten