vrijdag 22 mei 2015

"Gezinsbond zoekt mysteryshoppers" - over klokken horen luiden zonder klepels te zoeken

Het is waar: in De Bond van 15 mei 2015 staat een artikeltje over genderneutraal speelgoed. Wie mysteryshopper wil worden, mag contact opnemen met de studiedienst. Dat hebben ze bij Het Nieuwsblad allemaal begrepen, maar de rest van hun artikel (22/5/2015) slaat verschillende ballen mis.
In De Bond vermeldt Lutgard Vrindts duidelijk dat het niet om een actie van de Gezinsbond gaat, maar van het platform Vrij spel - kinderen kiezen wel. Dat is 'een groep organisaties die speelgoedwinkels aanmoedigt om open te staan voor minder stereotype ideeën over meisjes en jongens'. Staat allemaal letterlijk in het artikeltje waar Het Nieuwsblad zich volgens mij op moet baseren. Op de website van de Gezinsbond staat er alleszins geen apart persbericht over hun zoektocht naar mysteryshoppers. Een platform, dus. De Facebooklink staat zelfs onder het artikel in De Bond. Als je even googelt, vind je ook vrij onmiddellijk dat het een samenwerking is tussen Vrouwen Overleg Komitee (VOK), VIVA-SVV, çavaria, Ella, Femma, Vrouwenraad en RoSa. De Gezinsbond moet blijkbaar zelfs nog toegevoegd worden aan dat lijstje. En dat het al bestaat sinds 2013, vind je op de website van RoSa. Over de uitreiking van het kwaliteitslabel dat Het Nieuwsblad nog vermeldt, verscheen er in februari 2015 trouwens al een artikel in De Morgen (maar dat is van die andere mediagroep, natuurlijk).

Aanvulling 23/5/2015: De verwarring houdt aan. In Knack Weekend gaat het nog altijd over hoe de Gezinsbond een voorstel formuleert. Volgens dat artikel is het kwaliteitslabel overigens nog 'in de maak'. 
Opvallende reacties van ondernemersorganisatie NSZ en handelsfederatie Comeos, trouwens. Als 'de consument' geen extra kwaliteitslabel wil, waarom wordt het dan in het leven geroepen? De gezinnen die de Gezinsbond vertegenwoordigt, zijn dus geen consumenten? En alle leden van de platformorganisaties die zelf kinderen hebben, ook zij tellen niet mee? 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten