woensdag 18 december 2013

Woord van het Jaar

Ligt het nu aan de stijgende werkdruk of aan een gebrek aan kritische zin en/of arbeidsethos in de journalistiek? In ieder geval: check en dubbelcheck is lang niet altijd nog een gewoonte. Met bronnen wordt onzorgvuldig omgegaan, er worden te weinig kritische vragen gesteld, en af en toe breekt er zelfs een hele mediarel uit over hoe gepast de berichtgeving al dan niet is of over welke fouten er allemaal gemaakt zijn. Voor de mensen die zich aan de ontvangerszijde van al die boodschappen bevinden, wordt het dus moeilijker en tegelijk belangrijker dat ze kritisch met dat nieuws in al zijn vormen leren omgaan.

Soms zit dat in kleine dingen. In dit kleine artikeltje in Metro, bijvoorbeeld. "Selfie kreeg dezelfde eer al toebedeeld in Nederland en Groot-Brittanniƫ." Dat van Groot-Brittanniƫ klopt, maar in Nederland gaat het over dezelfde verkiezing, op hetzelfde moment. Het enige verschil is dat de VRT daar niet meewerkt, en dat er in de publiekscategorieƫn andere woorden meedoen.
Die 22.000 mensen die hun stem uitbrachten, gaat dat dan over de Vlaamse deelnemers (die stemden op vandale.be) of zijn de Nederlanders meegeteld (die stemden op vandale.nl)? (Spoiler: ze zijn meegeteld. Hoe weet je dat? Door de Vlaamse en de Nederlandse mededeling te vergelijken: het gaat in beide om 22.000 mensen.) En kan er mij ook iemand vertellen waarom 41% omschreven wordt als 'meer dan 40% van de stemmen'?


Geen opmerkingen:

Een reactie posten