donderdag 19 december 2013

Titel vs. artikel

Een titel zou de kortste samenvatting van de informatie in het artikel moeten zijn. Eén uitzondering: je kunt een citaat gebruiken om de aandacht te trekken. In zo'n geval staat er dan meestal wel een boven- of ondertitel bij, waar wél iets in staat over de precieze inhoud.

Maar soms werkt het anders. Dan doet zo'n titel alsof het kort het nieuwsbericht samenvat, maar eigenlijk staan er andere feiten in. Slordigheid? Verstrooidheid? Of kwade wil? Het kan zijn dat zo'n titel bedoeld is om de aandacht te trekken, zodat mensen het artikel lezen (of op de link klikken, want dat is goed voor adverteerders). Nadat je het artikel gelezen hebt, kun je dan als het ware opgelucht ademhalen 'omdat het zo erg niet is als de titel deed vermoeden'. Maar voor mensen met weinig tijd (of interesse) kan zoiets pijnlijk worden. Wie snel eens de titels bekijkt om globaal mee te zijn met het nieuws, heeft een heel ander beeld dan wie alle artikels leest.

Het is dus niet zo dat leeuwen, tijgers en olifanten bijvoorbeeld iets mispeuterd hebben en daarom de deur gewezen zijn. Ze zijn niet gezamenlijk in staking gegaan en daardoor uit de gratie van circuspersoneel gevallen. Het is niet meer toegelaten om die dieren te gebruiken. Dat is een heel ander verhaal.

Bron: http://www.standaard.be/cnt/dmf20131218_00893846

Geen opmerkingen:

Een reactie posten