dinsdag 9 december 2014

Stemmingmakerij door wazige verbanden

Het Belang Van Limburg zette gisteren (16 december 2014) een dubieus artikeltje online onder de titel 'Na Zwarte Piet: ook kerststallen worden verboden'. Er zitten al twee fouten in die titel: Zwarte Piet is niet verboden; en kerststallen worden niet verboden. Bovendien gaat het ene over Nederland en het andere over Frankrijk, dus de twee hebben niets met elkaar te maken.

Waar gaat het over? In Frankrijk staan er kerststallen in openbare gebouwen en op plaatsen die staatseigendom zijn. Nochtans is in Frankrijk grondwettelijk verankerd dat de staat gelaïciseerd is. Dat betekent het volgende:
Laïcisme (Frans: laïcité) is een situatie waarin kerk en staat zijn gescheiden, waarbij de staat zich niet bemoeit met de Kerk, en de Kerk niet met de staat, en waarin bovendien uitingen van religieuze overtuiging in het publieke domein (zoals overheidsgebouwen en openbare scholen) verboden zijn. (Bron: WikiPedia)
Met andere woorden: het is niet omdat er nu pas een rechter een uitspraak doet over die kerststallen dat ze verboden worden. Ze waren het eigenlijk al. Alleen blijkt nu pas dat die laïcité niet alleen dient om moslima's met een hoofddoek te pesten, en daar worden mensen boos om. Zowel conservatieven als 'linkse rakkers', volgens het artikel. Dat tweede label is weinig objectief, en hoort wat mij betreft niet thuis in een nieuwsartikel.

Er is protest tegen de figuur van Zwarte Piet omdat het een racistische karikatuur is. Om het Sinterklaasfeest voor iedereen plezant te maken, wordt er dus voorgesteld om een en ander te wijzigen op het vlak van uiterlijk, kledij en eventueel ook karakter. Dat protest gelijkstellen aan klachten van niet-katholieken tegen symbolen van de katholieke godsdienst in staatsgebouwen, is feitelijk fout en journalistiek oneerlijk. Bovendien gaat over zelfs over verschillende landen. Het resultaat is stemmingmakerij: "Kijk toch hoe 'ze' onze cultuur en onze feesten aanvallen!"

Geen opmerkingen:

Een reactie posten