dinsdag 1 juli 2014

Hoera, borsten! O ja, en er was ook muziek

"Haters gonna hate" tweette een medewerkster van Newsmonkey toen ik schreef over seksisme in hun artikels over Graspop. Hetzelfde bericht werd ook verstuurd vanop de Newsmonkey-account, maar dat is blijkbaar verdwenen. En toch kreeg ik deels gelijk. Festivalreviews hebben de neiging om van vrouwelijke artiesten vooral fysieke aspecten te beschrijven, terwijl het bij andere groepen over hun muziek en hun podiumprésence gaat. Daarnaast lijken fotospecials dikwijls een excuus om bikinifoto's te kunnen publiceren. Newsmonkey maakte een en ander goed met hun artikel 'Vrouwen aan de top op Graspop', maar het blijft vreemd dat daar een apart artikel aan gewijd wordt. In de verschillende reviews van festivaldagen (zaterdag, zondag) ontbreken de groepen met vrouwen in de overzichten. Door die keuze voor een apart artikel is dat wel te begrijpen, en het is ook zo dat vrouwen een zeldzaamheid zijn in de 'door mannen gedomineerde metalwereld'. Of toch in dat deel van de metalwereld dat het ver genoeg schopt om op festivals te spelen - maar dat is nog een ander verhaal.

Anderzijds: borsten zijn blijkbaar nog altijd groot nieuws. Er moeten zelfs titels aan gewijd worden: 'De vrijdag van Graspop: afwisseling troef, weinig regen en blote borsten op het podium'. En er mag een foto bij. (Snel, allen daarheen!) Het gaat om een seksistische gimmick van een karikatuur van een fout subgenre, maar we mogen toch eens lachen, hé. En daarbij: borsten, hoera!

Gaat het elders beter? Bij Het Laatste Nieuws schrijven ze voorbeeldig. Die ene bikinifoto is dan nog te vergeven. (Hij staat ook op de site van De Morgen, trouwens.) Veel aandacht voor het uiterlijk en de outfits van de festivalgangers, nochtans, maar allemaal in goed fatsoen.
Het Nieuwsblad blijft wat op de vlakte, maar in hun lijstje van gedenkwaardige optredens komt geen 'vrouwengroep' voor.

Bij De Standaard en De Morgen ging het blijkbaar ook van 'hoera': tussentitels als 'Cult en borsten' (DS) en 'Steel Panther: Met de borsten vooruit' (DM) zeggen genoeg, zeker?

Dus ja, het wordt waarschijnlijk weer een hele zomer seksistische festivalreviews.

1 opmerking:

  1. Bij P-Magazine wordt het - zoals te verwachten viel - zelfs helemààl gênant: http://p-magazine.be/nieuws/graspop-2014.

    BeantwoordenVerwijderen