vrijdag 24 januari 2014

'Schuldbewust' Haribo genereert golf van racistische verdachtmakingen

Snoepjesfabrikant Haribo laat weten dat ze hun Skipper Mix aanpassen. Dat zakje moet een reis rond de wereld verbeelden. Het niet-westerse gedeelte van de wereld wordt vertegenwoordigd door snoepjes die aan primitieve Afrikaanse, Aziatische en inheemse Amerikaanse kunst doen denken. Heel wat klanten klaagden op sociale media aan dat het volgens hen om racistische karikaturen ging. Haribo deed er een maand over, maar besloot uiteindelijk om de zwarte gezichtjes uit de Skipper Mix te halen.

De nieuwsmedia hielden zich allemaal braaf aan het persbericht, en zijn opvallend gelijkgezind in hun eenzijdige verslaggeving. 'Racistisch' staat overal tussen aanhalingstekens, bijvoorbeeld. Je kunt aanvoeren dat er geen veroordeling is wegens racisme en dat het in een juridische context dus om vermeend racisme gaat. Maar dan nog. Zelfs al wil je als krant niet zelf beweren dat de snoepjes racistisch zijn, dan nog horen die aanhalingstekens niet thuis in een zin als "De snoepjes worden als 'racistisch' ervaren". Taalkundig houdt dat niet eens steek.
In de topzoekresultaten op Google staat dat woord maar één keer niet tussen aanhalingstekens: op de Vlaams-radicale blog golfbrekers.be. Zij zetten de aanhalingstekens ergens anders.


Zou er iets geïnsinueerd worden misschien?!

In de verschillende - korte - artikeltjes wordt de stille verdachtmaking wat explicieter. Een enkele keer wordt een van de klagende Twitteraars genoemd, bijna overal elders komt alleen Haribo zelf aan het woord. Hun uitleg volgt het vaste stramien van de valse verontschuldiging: het was onze bedoeling niet, maar we willen toch tegemoetkomen aan de klachten. Voor wie niet weet wat een valse verontschuldiging is: of het je bedoeling was of niet, dat doet er niet toe. Als een dronken bestuurder je kind omver rijdt, dan was dat ook de bedoeling niet - maar dat verandert niets aan het resultaat, hé?

Haribo mist hier trouwens een kans. Als het echt hun bedoeling niet was, en als ze echt begaan zijn met racisme, waarom vervangen ze de gewraakte snoepjes dan niet door andere, door niet-problematische? Ze halen ze er gewoon uit, en daarmee is volgens hen de kous af. Ze bewijzen met andere woorden dat ze niets over de niet-westerse wereld kennen. En hoewel er in heel Europa steen en been geklaagd wordt omdat we 'overspoeld' worden door 'vreemdelingen' slagen ze er blijkbaar niet in om zelfs maar aan één van hen te vragen naar een niet-racistisch, modern alternatief. Tiens tiens. Maar met andere woorden: dan negeren we nog liever de helft van de wereld.

Hier en daar gaan de 'journalisten' nog iets verder dan wat Haribo zelf al verklaart. Het fragmentje hieronder komt uit de Engelse Metro, en lijkt verdacht veel op de zwartepietenheisa in Vlaanderen en Nederland.


De snoepjes 'worden al jaren verkocht' (vergelijk: 'het is traditie'), en kinderen en volwassenen 'houden er zo van' (vergelijk: 'het is een kinderfeest'). De 'vrolijke wereld van Haribo is ondersteboven gehaald'. Hoe vervelend toch, al die mensen met hun lange tenen die ons, brave burgers, zomaar van alles willen afpakken! En dat alleen maar omdat ze alle dagen geconfronteerd worden met discriminatie, gescheld, verdachtmakingen, dreiging met geweld of reëel geweld. Tsss!

Nieuwssites minimaliseren racismeklachten tegen Haribo
Nieuwssites minimaliseren racismeklachten tegen Haribo door 'racistisch' tussen aanhalingstekens te zetten of zich zelfs luidop af te vragen of de snoepjes wel racistisch zijn.


Nieuwssites minimaliseren racismeklachten tegen Haribo


Geen opmerkingen:

Een reactie posten