vrijdag 6 juni 2014

Privacy en rechten van de verdediging vs. recht op informatie

Artikel 6 §2 van het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens bepaalt dat iedereen wordt geacht onschuldig te zijn tot er schuld is bewezen. Dat is voor journalisten in heel wat gevallen een reden om de identiteit van verdachten niet of maar gedeeltelijk te onthullen. Namen worden afgekort tot initialen, foto's worden deels onherkenbaar gemaakt.
Anderzijds is er het recht op informatie. Tel daarbij het toenemend belang van online nieuwskanalen, en de bijbehorende druk om snel te publiceren én zoveel mogelijk informatie bekend te maken. Het gevolg: er wordt al eens slordig omgesprongen met de rechten van de verdediging en met het recht op privacy. Is dat strafbaar? Tot nader order niet, maar er wordt af en toe wel eens (stevig) over gedebatteerd.

Momenteel is er weer zo'n klein nieuwsoorlogje aan de gang. De diaken van Wevelgem is opgepakt op verdenking van meerdere moorden. Sommige journalisten blijven min of meer op de vlakte en verwijzen alleen algemeen naar 'de Wevelgemse diaken' of 'de 57-jarige diaken van Wevelgem'. In die gemeente zelf weet natuurlijk iedereen wie daarmee bedoeld wordt. En als het dan toch al zo duidelijk is, heeft het dan nog zin om de naam stil te houden?

In het volgende overzichtje zie je hoe de verschillende redacties met de situatie omgaan.

Op deredactie.be gaat het over 'de Wevelgemse diaken'. Er staan alleen algemene foto's bij: van een injectienaald en van het ziekenhuis waar de man actief was.

Bij De Standaard gebruiken ze gelijkaardige foto's, en hebben ze het ook over 'de Wevelgemse diaken'.

In Metro is het een artikel zonder foto's, over 'de 57-jarige diaken'.

Gazet van Antwerpen gebruikt ook een algemene foto van een injectienaald, en in de tekst gaat het over de Wevelgemse diaken.

Het Laatste Nieuws brengt de man in beeld, wel met blokjes voor het gezicht. In het artikel gaat het over 'een' diaken uit Wevelgem, en verderop heet hij Ivo P.

In het VTM-nieuws heet hij ook Ivo P. Zijn gezicht is minimaal onherkenbaar gemaakt.

Het Nieuwsblad vermeldt gewoon voor- en familienaam. In een ander artikel krijgt de foto eerst nog een zwart balkje voor de ogen, even later is de man gewoon te zien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten