dinsdag 7 november 2017

Zonder moeite altijd op de hoogte van de (politieke) actualiteit

Sommige mensen hebben al de indruk dat ik hele dagen niets anders doe dan facebooken en googelen, omdat ik dikwijls een van de eersten ben om bepaalde info (verder) te delen. Uitleggen hoe dat werkt, helpt mensen niet altijd van dat idee af, maar ik heb dus wel degelijk nog tijd over om iets anders te doen. Het is namelijk helemaal niet moeilijk om op de hoogte te blijven. De truc is dat je het internet voor jou laat werken.

Verslagen van schepencollege, gemeenteraad, enz.

Als je gemeentebestuur een beetje modern is en (dus) transparant wil zijn, dan staan de verslagen van de gemeenteraad en misschien zelfs van het schepencollege op de gemeentelijke website. In een echt moderne stad of gemeente kun je je abonneren op die verslagen, maar op z’n minst vind je de verslagen gewoon online. Waarschijnlijk is dat wel op een pagina vol links. Onthouden wat je al bekeken hebt, is niet eenvoudig. Gelukkig bestaat er een website die dat in jouw plaats doet: changedetection.com. Vul het adres in van de pagina waar je de verslagen vindt, en ze mailen je zodra er iets aan die pagina verandert. Als je het ‘log’ bekijkt, zie je dan in gele fluo wat erbij gekomen is. Wat verwijderd is, staat daar nog als doorstreepte tekst.
(Dat werkt niet altijd even goed, soms krijg je meerdere mails voor dezelfde wijziging, maar het is nog altijd beter dan het allemaal zelf bijhouden.)

Stap 1: de url en je mailadres invullen
Stap 2: bedenk een naam zodat je weet waarover de mails gaan

Nieuws over je gemeente

Op google.be/alerts kun je je abonneren op links naar artikels over trefwoorden naar keuze. Ik woon in Harelbeke, dus heb ik me geabonneerd op artikels waar ‘Harelbeke’ in voorkomt. De links die je krijgt, komen van krantensites en tv-zenders met een nieuwsredactie.

Trefwoord en mailadres invullen is voldoende, maar je kunt ook extra opties instellen

Veel nieuwssites stoppen een deel van hun artikels achter een ‘betaalmuur’ of ‘paywall’. Hoe geraak je daar dan aan? Humo werkt samen met Blendle, een ‘online krantenkiosk’ waar je wat geld op je account kunt zetten om zo te betalen voor individuele artikels. Dat is makkelijk. Bij krantensites is het de vervelende gewoonte dat je alleen met een abonnement toegang krijgt. Soms vind je wel een bijna identiek artikel als je de titel even googelt. De Morgen en Het Laatste Nieuws zijn online halve doorslagjes van elkaar, en er zijn online evenveel gelijkenissen tussen De Standaard en Het Nieuwsblad, maar ze schermen niet altijd dezelfde artikels af. Of misschien vind je bij de zoekresultaten wel het persbericht waar de artikels op gebaseerd zijn.

Een andere manier om lokaal nieuws te volgen, is via Facebook. Ik heb het niet gecontroleerd, maar de kans is groot dat er echt voor élke gemeente een pagina is met ‘Al het nieuws uit …’. En normaal gezien heeft ook je gemeente(bestuur) een pagina waar allerlei nuttige nieuwtjes op passeren.

Facebookpagina’s volgen die je niet leuk vindt

Uitkomen voor je politieke voorkeur ligt soms wat gevoelig. Bovendien kun je kritiek krijgen als je een ‘verkeerde’ pagina ‘leuk vindt’. Gelukkig kun je pagina’s volgen zonder dat je tot de fanclub behoort. Zo kun je de updates van alle lokale partijen in je nieuwsoverzicht laten passeren en moet je er dus niet meer zelf naar op zoek gaan. Alle reclame voor barbecues en kermisstandjes moet je er dan wel bij nemen.


Als je gemeente groot genoeg is (of als de plaatselijke mandatarissen genoeg grootheidswaanzin hebben), kun je zo ook pagina’s van individuele mandatarissen volgen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten