woensdag 1 juni 2016

Vegetariërs, veganisten, restaurantbezoekers: één pot nat?

'Rechtse betogers gewapend met worsten (!) vallen vegetariërs aan' staat er op nieuwsblad.be. Die vlag dekt blijkbaar niet de lading, want in het artikel gaat het over 'extreem-rechtse actievoerders'. Ze vielen ook niet noodzakelijk vegetariërs aan, maar de bezoekers van een veganistisch restaurant. Het is ook niet omdat je een frituur bezoekt dat je enkel frieten eet, hé. Wat rechtse extremisten tegen vegetariërs of veganisten hebben, wordt niet duidelijk.

Verderop in het artikeltje verklaart een uitbater van het restaurant dat zowel buurtbewoners als de politie hen verwijten maakten 'omdat ze daar niet thuishoren'. Mogelijke verklaringen voor die uitlatingen moeten we gaan zoeken in de bronnen: BBC en The Guardian. BBC.com vermeldt het volgende: 'The Kiwi cafe is in a traditional part of old Tbilisi, and is popular among young people sporting unconventional hairstyles, tattoos and body piercings.' Op stuff.co.nz wordt nog een andere uitleg gegeven: 'Kiwi Cafe is a counterculture-style gathering place that opened in Tbilisi about a year ago. It is popular with foreigners and employs foreign, English-speaking staff as well as Georgians.'

Ook interessant, trouwens: als je de titels bekijkt van Engelstalige artikels over dit verhaal wordt er nogal wat twijfel gezaaid. De woorden 'neonazi's' en 'extreem-rechts' staan hier en daar tussen aanhalingstekens, en het zou maar 'allegedly' over een aanval gaan.