woensdag 25 november 2015

Moderne heksenjachten

Media en politiediensten struikelen hoe langer hoe meer over elkaar heen om zo snel mogelijk zoveel mogelijk beelden te verspreiden. Met gevaarlijke gevolgen. Moeten wij - en vooral: moslims - zich veilig voelen in ons land als de mensen met wapens en officiƫle mandaten de moeite niet doen om onderscheid te maken tussen verdachten en onschuldigen?

"Verkeerde foto op opsporingsbericht doodrijder Merel"

"Innocent Woman Mistaken For Suicide Bomber"
https://www.facebook.com/ajplusenglish/videos/647853238689520/

"Onschuldige Marokkaan hardhandig aangepakt door politie"
http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20151125_01988865


dinsdag 10 november 2015

"En waarom?"

"Zie je wel! Als zelfs Caritas International al niet wil dat we meer vluchtelingen opvangen!" En dan nog een hoop racistische onzin van mensen die niets kennen van economie, solidariteit, of zelfs  maar medemenselijkheid. Of waarom je beter niets schrijft dan een onvolledig verhaal.

vrijdag 6 november 2015

Airbnb verdubbelt helemaal niets

Een van mijn stokpaardjes is correct taalgebruik. Niet alleen correct in de taalkundige zin, dus 'zonder fouten', maar ook inhoudelijk correct, en met maximale informatie. Daarom heb ik bijvoorbeeld een hekel aan passieve zinnen: daarin is verdoezeld wie de beschreven actie uitvoert. Voor wie denkt dat dat maar een detail is: Jackson Katz beschrijft bijvoorbeeld hoe passieve zinnen het daderschap verbergen bij geweld tegen vrouwen. Daardoor blijven de geweldplegers buiten beeld, en gaan 'maatregelen' bijna uitsluitend over het gedrag van vrouwen.
Inhoudelijk correct, dus. Niet zoals in deze titel uit de Metro van 6 november 2015. Airbnb verdubbelt helemaal niets. Airbnb.com is een website waar mensen een locatie kunnen promoten die ze zelf verhuren. Als het aantal Belgische verhuurders en/of locaties verdubbelt, is dat niet hun verdienste. Indirect misschien wel, als de stijging bijvoorbeeld een gevolg is van reclame die ze maken, maar dat is niet aan te tonen.