donderdag 30 april 2015

Politiek heel erg incorrect

En dan zijn er mensen die klagen dat de pers altijd zo 'politiek correct' is. Dit was een echte cultuurshock: dat er nog mensen zijn die woorden als 'mindervalide' en 'rolstoelpatiënt' kennen, laat dan nog staan gebruiken!




woensdag 29 april 2015

Over helden, slachtoffers, en human interest

Veel bootvluchtelingen in het nieuws de laatste tijd. Maar blijkbaar zijn we meer geïnteresseerd in het inspirerende verhaal van een militair die twintig drenkelingen redde dan in dat van die drenkelingen zelf. Laat staan in het verhaal van degenen die het niet overleefden. 'Op zijn vrije dag' dan nog, benadrukt De Morgen - alsof een teken van menselijkheid en naastenliefde iets is waar je enkel tijdens je beroepsuitoefening tijd voor maakt. Het verhaal verscheen eerder al in The Observer/The Guardian, maar daar is de toon iets anders: "One compelling image has come to represent all the Greek people who treated desperate migrants like fellow human beings".

http://www.demorgen.be/buitenland/het-verhaal-van-de-griek-die-op-zijn-vrije-dag-20-drenkelingen-redde-a2301096/

http://www.theguardian.com/world/2015/apr/25/migrant-boat-crisis-the-sergeant-who-did-his-duty-towards-people-struggling-for-their-lives

zaterdag 25 april 2015

Seksisme müss sein, blijkbaar

Ongelofelijk hé: alweer een reclamecampagne die veroordeeld wordt omdat ze seksistisch is en vrouwen als objecten behandelt, maar wat doet Metro? Uiteraard de affiche afbeelden bij het artikel. Want wie is die Jury voor Ethische Praktijken dat ze 'ons' zal verhinderen om naar naakt vrouwenvlees te kijken?